Find A Rep Agent Portal

Energy Saver.

Cannon’s collaboration with Froedtert, Medical College of Wisconsin, the construction manager, numerous consultants, and the larger community led to successful consensus building, cost efficiencies and economies of scale.

Our P43 Perimeter fixture with its innovative Perimeter Fill optic was utilized throughout the corridors, drastically reducing installation costs and energy usage compared with typical cove or perimeter lighting used down both sides of hospital corridors. Cannon Design had an initial ‘test site’ built to verify the room application footcandle data… that our Perimeter Fill optic could illuminate 8´ wide corridors from one side of the perimeter with a 50 footcandle average. The test site proved the concept and Froedtert’s corridors were the first hospital to utilize our PruOptics for lighting corridors from one perimeter. Cannon was so pleased with the project, two more hospitals were specified with the same specifications.

The original scope of the project consisted of five floors above grade, with the structural ability to accommodate seven additional floors. As the project evolved, the construction of four additional floors was added to the scope. The design and construction teams accommodated this significant change without adding any additional time to the construction duration. The Center for Advanced Care ultimately provides the clinical space for Froedtert to begin renovating existing operating rooms and consolidating them into one area of the hospital, facilitating greater operational efficiency.

The Center for Advanced Care’s energized verticality and sculptural aesthetic alludes to the cutting-edge nature of the work taking place inside. We brought this energy into the public spaces through the repetition of color and shape, use of a vertical architectural elements, and development of a split waiting area concept that brings patients, staff, and visitors closer to the windows to take advantage of the views, or to use a more private space offering a sense of respite. While these elements give the building a distinct identity from the neighboring Clinical Cancer Center, the generous use of glazing creates a reflection of the nearby woods and ponds, unifying the buildings as part of one campus that is connected to the local environment. The thoughtful application of system-wide interior material and finish standards and a universal exam room position Froedtert to quickly adjust to future changes.

Products Used in This Project